JOC TREPTELE RECUNOSTINTEI, TREAPTA 7: HRANA

Fruits-And-Vegetables-1080x1920

Incepeti si incheiati ziua in spiritul recunostintei, scriind cele 10 Binecuvantari si punand in piatra magica multumirea pentru cea mai mare binecuvantare a zilei.

TREAPTA 7

A saptea treapta are ca tematica HRANA MAGICA. Ciudat, astazi, inainte de a veni aici pentru a scrie, gandindu-ma la acest joc si la propria mea lista de binecuvantari, am primit cuvantul PRANA. Am realizat ca PRANA este in stransa legatura cu HRANA noastra cea de toate zilele. In sanscrita PRANA inseamna RESPIRATIE, provenind din radacina IAST care inseamna “a umple”. Prana este mentionata in “Upanisade” ca apartinand planului fizic, sustinand corpul si mintea. In filosofia vedica, prana reprezinta energia, forta vitala a fiintelor vii, ceea ce chinezii numesc qi sau chi.

De obicei, cand spunem hrana, ne gandim la bucatele de pe masa, la ceea ce mancam “cu gura” 🙂 Exista insa si hrana spirituala, cea care ne hraneste sufletul si intreaga fiinta, pe care o primim fara incetare de la univers- ne hranim cu ganduri, emotii, idei, impresii, energiile benefice si inspiratoare ale locurilor pamantului si ale prietenilor, cu zambete, imbratisari… oare am putea trai fara acestea? Un zambet sincer primit de la partener dimineata este la fel de important si de “vital” ca si mancarea de care are atata nevoie corpul fizic.

Este important sa constientizam faptul ca hrana corpului fizic este (si) hrana spirituala, iar hrana sufletului este (si) hrana fizica. Corpul este un instrument de care spiritul se serveste pentru a se bucura de experientele vietii; corpul se hraneste insa si cu emotiile si gandurile pe care noi le emitem; fiecare celula are propria sa memorie ( sunt nenumarate studii care vorbesc de memoria celulara) si propriul sau bagaj informational-energetic. Dezechilibrele- care se reflecta in diverse boli- singuri le cream prin ceea ce punem in gura, dar si prin ceea ce gandim si simtim.

Popoarele din vechime aveau obiceiul de a multumi si de a cere binecuvantare pentru hrana pe care o puneau pe masa. Mai mult, cerand binecuvantare si multumind zeitatilor pentru hrana, ei credeau ca astfel alimentele si bauturile se purificau. Poate ca si parintii si bunicii unora dintre noi mai au inca obiceiul de a rosti rugaciunea “Tatal Nostru” si de a face semnul crucii la fiecare masa. Ganditi-va la faptul ca “painea noastra cea de toate zilele” mentionata in rugaciune se refera la “painea universala”, la “painea fiintiala” primita de la Dumnezeu, hrana care este iubirea, dar si capacitatea noastra de a primi aceasta iubire, de a o fructifica in noi insine. Este necesar sa fim recunoscatori pentru roadele pamantului si pentru darurile naturii. Sa iubim hrana daruita de Mama Geea! Ea ne ofera tot ceea ce avem nevoie pentru a trai in armonie si pentru a ne bucura de existenta noastra pe pamant.

bigstock-Heart-of-fruits-and-vegetables-184383741

Urcati pe aceasta treapta a recunostintei am sa va rog sa multumiti astazi pentru mancarea pe care o savurati si sa cereti binecuvantarea ei la fiecare masa. Pentru a va mari sentimentul recunostintei puteti multumi tuturor celor care au contribuit ca voi sa aveti aceasta mancare pe masa: la cultivatori, la cei care aduna recoltele, la cei care o ambaleaza etc. De asemenea, sa va ganditi la faptul ca, pentru unii, hrana reprezinta o problema existentiala. De asemenea, fiti mai prezenti si deveniti constienti de HRANA voastra, de ceea ce acceptati ca hrana fizica si spirituala.

Namaste!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s