JOC TREPTELE RECUNOSTINTEI, TREAPTA 3.2 : RELATIILE

Cu mare bucurie, te invit sa citesti acest articol al Ineliei Benz (https://ascension101.com/ro):

Proiect, bucurie sau datorie? Haideţi să privim mai îndeaproape relaţiile

Tot ceea ce ţine de specia umană are legătură cu relaţiile.

Ce sunt aceste relaţii? Relaţia pe care noi personal o avem cu noi înşine, cea pe care o avem cu mediul şi relaţiile pe care le avem cu fiecare persoană care ne atinge viaţa.

O parte dintre aceste relaţii ne hrănesc şi ne ajută să creştem.  Aceste relaţii ne influenţează în mod pozitiv, ne oferă o stare de bucurie şi de obicei vorbim sau ne gândim la acele persoane în termeni foarte pozitivi.

Alte relaţii sunt toxice. Relaţiile toxice ne otrăvesc, ne aduc într-o stare mentală negativă sau ne induc o emoţie negativă. De obicei, vorbim sau ne gândim la aceste persoane în termeni negativi, sau ne trezim că le găsim o mulţime de scuze, sau că le validăm acţiunile „înţelegând” situaţia în care se află, sau evenimentele prin care au trecut. Aceste relaţii otrăvitoare generează de obicei multă dramă, fie direct sau indirect, în vieţile noastre.

Făcând o simplă listă cu două coloane şi adăugând în ea toate persoanele cu care avem o relaţie într-una dintre coloane sau în cealaltă, fie că vorbim de relaţii de muncă, de familie, grupuri sociale, online, şcoală, etc, putem începe să vedem mai clar tiparele în care cădem. Evident unii oameni nu se potrivesc în nici una dintre coloane sau se potrivesc în ambele 😉 Reţineţi, acesta este doar un exerciţiu prin care alegem „energia” principală pe care o detectăm, sau pe care am împărtăşit-o cu persoana respectivă în ultima vreme. Este posibil să fi fost radical diferită acum un an, sau este posibil să fie foarte variată, într-o continuă schimbare.

În acest punct, dacă sunt persoane în coloana de relaţii toxice, este important să NU cădem în tentaţia de a judeca sau de a ne învinovăţi pe noi pentru că avem aceste relaţii, sau pe oamenii cu care jucăm aceste jocuri de vibraţie scăzută. Acest exerciţiu nu are nimic de-a face cu judecata , şi nici măcar cu acţiunea. Scopul exerciţiului este de a deveni conştienţi de ceea ce se întâmplă în vieţile noastre.

Desigur, uneori acţiunea devine foarte clară şi îi dăm curs şi facem ceva în legătură cu aceasta. Ne facem un program pentru a petrece mai mult timp cu persoanele care se află în lista de relaţii de creştere şi mai puţin timp cu cele care se află în lista de relaţii toxice.

Şi aici este punctul în care lucrurile pot deveni un pic mai complicate. Adeseori credem că nu putem să facem nimic în ceea ce priveşte anumite relaţii, că nu le putem schimba, sau că nu putem să ne îndepărtăm de ele sau să avem mai mult din ele. Aceasta se întâmplă deoarece este vorba despre o relaţie în care nu este întotdeauna clar de ce rămânem în ea.

Prin urmare, priviţi din nou lista alcătuită şi marcaţi acele persoane cu care fie aţi ales să păstraţi o relaţie sau cu care simţiţi că nu puteţi rupe o relaţie.

În dreptul numelui lor scrieţi următoarele cuvinte, în funcţie de categoria în care intră:

Bucurie: aceasta pentru persoanele cu care doriţi să păstraţi o legătură pentru că simţiţi o cantitate enormă de bună-dispoziţie şi bucurie când petreceţi timp cu ele, iar după aceea vă simţiţi inspiraţi, satisfăcuţi, fericiţi şi energizaţi.

Proiect: aceasta este o relaţie pe care o aveţi pentru că simţiţi că aveţi o influenţă pozitivă asupra celeilalte persoane sau că cealaltă persoană are o influenţă pozitivă asupra voastră. Adeseori această relaţie vine însoţită de sentimentul că doriţi să ajutaţi persoana să se schimbe sau că doriţi să vă îmbunătăţiţi, sau că persoana respectivă se schimbă sau crede că vă ajută să deveniţi mai buni.

Datorie: aici este locul unde vor fi persoanele cu care simţiţi că nu puteţi rupe relaţia. S-ar putea să fie pentru că sunteţi căsătoriţi cu acea persoană, sau pentru că lucraţi împreună, sau pentru că vă este fiu minor sau fiică minoră pentru care sunteţi responsabili, un părinte pentru care sunteţi responsabil… cu alte cuvinte, oameni cu care credeţi că nu aveţi cum să nu interacţionaţi.

Din nou, acest al doilea set de clasificări nu este necesar pentru a face ceva diferit cu privire la persoanele implicate, ci pur şi simplu pentru a conştientiza de ce petreceţi timp şi de ce interacţionaţi cu un alt om. Dacă vă judecaţi sau vă învinovăţiţi, sau dacă îl judecaţi sau învinovăţiţi pe celălalt, procesaţi acestea înainte de a trece la următoarea parte.

Există tipare majore aici?

Dacă, de exemplu, toate femeile din viaţa ta sunt co-dependente, teatrale şi au dependenţe, atunci este vorba de un tipar clar de care este nevoie să te ocupi pentru că cele mai multe femei de pe planetă sunt independente, pline de bucurie şi fără dependenţe.

Sau, dacă de exemplu, toţi bărbaţii din viaţa ta sunt absenţi, obsedaţi de control, obsedaţi de muncă şi agresivi, atunci aici este un tipar la care este bine să te uiţi pentru că cei mai mulţi bărbaţi de pe planetă sunt independenţi, plini de bucurie şi fără dependenţe.

Dacă atunci când citeşti cuvintele „cei/cele mai mulţi/multe bărbaţi/femei de pe planetă sunt independenţi, plini de bucurie şi fără dependenţe” te gândeşti în sinea ta „eu n-am întâlnit niciunul/niciuna”, atunci cu siguranţă există un filtru de realitate care funcţionează şi pe care ai nevoie să-l rezolvi. Motivul este că singurul numitor comun între toţi acei bărbaţi sau toate acele femei care au tipare şi personalităţi foarte similare eşti tu. Dacă TU eşti diferit de un grup în care toţi par să fie la fel, aceasta nu este pentru că eşti de sex, vârstă sau alte caracteristici demografice diferite. Este pentru că eşti pur şi simplu diferit pentru persoanele pe care le poţi vedea. Noi vedem doar ceea ce credem că este real, dacă ceva nu este real pentru noi, atunci nu vedem acel lucru.

O altă întrebare foarte bună pe care e bine să ne-o punem este: „Este necesar să-mi pun o mască pentru a interacţiona cu această persoană?” Dar aceasta este o temă pentru un întreg articol separat. Totuşi, este un mod prin care putem vedea cât de autentici şi de vizibili suntem noi înşine pentru ceilalţi.

Devenind conştienţi de tiparele şi de tipul de oameni care există în viaţa noastră, putem apoi face alegeri conştiente referitor la cum să continuăm aceste relaţii.

Tu eşti numitorul comun al tuturor relaţiilor tale. Prin urmare, tu ai puterea absolută de a le schimba, clarifica, iniţia, încuraja, înlătura sau dezvolta.  Foarte tare, nu-i aşa?

Leave a comment