JOC TREPTELE RECUNOSTINTEI, TREAPTA 3.1: CHIP UMAN, CHIP DIVIN

Angelreflection

Dupa cum ati observat, astazi nu am trecut la urmatoarea treapta. Nu stiu cum a fost la voi, insa eu am simtit sa poposesc mai mult asupra acestei trepte si sa meditez indelung asupra chipului, asupra Celuilat. As vrea sa impartasesc cu voi o viziune foarte interesanta asupra chipului intalnita in opera filosofului evreu Franz Rosenzweig, viziune pe care am comentat-o adesea in cercetarile si in scrierile mele.

“Pentru Rosenweig, chipul este o metaforă, prin urmare ceea ce aparţine de regiunea lui meta, adică a meta-realităţii sau supra-realităţii. Chipul trimite la Adevăr, iar acesta din urmă este înţeles ca manifestare exterioară a lui Dumnezeu. Faţa lui Dumnezeu, este ansamblul domeniului acoperit de revelaţie, faţa exterioară, accesibilă a esenţei divine, care singură este dată experienţei umane. Pentru Rosenweig, Adevărul este manifestarea esenţei ascunse a lui Dumnezeu. Chipul aproapelui, chipul uman devine astfel modalitatea cum se revelează eului meu transcendenţa celuilalt. Din nou, transcendenţa celuilalt are ca sorginte transcendeţa divină, urma pe care Dumnezeu a lăsat-o trecând.

Adevărul ca manifestare a esenţei ascunse a lui Dumnezeu nu poate fi chip decât în măsura în care se dezvoltă prin chipul uman. Omul nu poate avea viziunea chipului lui Dumnezeu decât prin intermediul apariţiei chipului aproapelui.

Rosenzweig arată că structura chipului uman repetă simbolic figura Stelei lui David, a Tetragramei, în chip rezumându-se sensul ultim al Fiinţei. Un prim triunghi, format din frunte şi cei doi obraji sau din nas şi din cele două urechi, organe ale pasivităţii pure, formează masca, stratul elementar al chipului. Un al doilea triunghi, inversat, format din cei doi ochi şi de gură peste cel dintâi conferă chipului mişcare şi viaţă. Ochii sunt organe ale vederii şi ale privirii prin care se exprimă un dublu raport cu vizibilul, alcătuite totodată din receptivitate şi expresivitate, simbolizează Creaţia şi Revelaţia. Gura, instrument al limbii şi al tăcerii, al cuvântului viu şi al sărutului desemnează în simbolistica biblică întâlnirea ultimă dintre Dumnezeu şi om, sub forma celor două experienţe limită, a revelaţiei mistice şi a morţii ca reprezentare metaforică a Izbăvirii.”

TheStarOfRedemption                      Steaua Mantuirii ( The Star of Redemption/ L’Etoile de la Redemption) dupa Franz Rosenzweig

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s