Lumile angelice

https://www.youtube.com/watch?v=15gnMkHiJjM

Am tradus un scurt şi foarte interesant dialog între Annick de Souzenelle şi Suzanne Renardat asupra lumilor angelice. Pentru cei care nu o cunosc pe Annick de Souzenelle, amintesc faptul că autoarea a adus preţioase contribuții în domeniul antropologiei creștine prin studiile sale de hermeneutică biblică. Hermeneutica biblică este abordată de cercetătoare din perspectiva ortodoxiei urmărind, din punctul meu de vedere, un dialog între spiritualitatea creștină și cea ebraică. Dintre cărțile publicate, traduse și în limba română amintesc: Le Symbolisme du corps humain (1991) (Simbolismul corpului uman, Editura Amarcord, 1999), Egypte interieure ou les dix plaies de l’ame (1991) (Egiptul interior sau cele zece plăgi ale sufletului, Editura Amarcord, 2000), Oedipe interieur: La presence du Verbe dans le mythe grec (1999) (Oedip interior, Editura Amarcord, 2001). Dintre scrierile sale care nu sunt traduse în limba română, amintim: La lettre, chemin de vie: Le symbolisme des lettres hebraiques (1993), Alliance de feu: Une lecture chretienne du texte hebreu de la Genese (1995), Le feminin de l’Etre: Pour en finir avec la cote d’Adam (1997).

– Annick, putem intra în contact cu lumile angelice? Ce sunt aceste lumi şi care este natura lor?
– Da, putem întâlni, în realitate, Ingerii. In primul rând, ei sunt în evenimentele care ni se întamplă, care vin spre noi, chiar şi în lumea câinelui cu a cărui lume intrăm în contact. In spatele câinelui, se află Ingerul care se face înţeles prin intermediul său; în spatele fiecărui lucru din lume există un Inger, fiecare lucru are Ingerul său. Aşadar, Ingerii sunt mult mai aproape de noi decât credem. Ingerii sunt energii create după energiile divine necreate şi astfel suntem în plină teologie, însă nu vreau să insist supra acestui subiect care este foarte frumos şi foarte vast. Ingerii sunt asemenea unor persoane care, prin raportare la noi, nu au aceeaşi corporalitate ; sunt veritabile persoane cu care ne putem întâlni în special în vise. Există oameni care îi pot vedea chiar şi în starea de veghe, pe timp de zi, însă pentru majoritatea oamenilor ei sunt accesibili în starea de vis. Este foarte bulversant să întâlneşti un Inger în vis ! Sunt intr-adevar energii vii, reale, o realitate care aparţine unui altfel de real, după cum vorbeam altă dată. Intrebarea era…
– Care sunt aceste lumi şi care este natura lor ?
– Natura lor este asta, este o natura creată după imaginea energiilor increate. Doar omul este creat dupa asemănarea lui Dumnzeu, însă energiile sunt după imaginea energiilor increate şi Grigore Palamas a vorbit mult, in secolele XIII-XIV mi se pare, de aceste energii increate, descriindu-le. Cititorii interesaţi pot consulta opera lui Grigore Palamas pentru a întelege natura acestor energii.
– Şi putem intra în contact cu ei?
– Sunt mai ales ei cei care intră în contact cu noi, dar este acelaşi lucru, este dorinţa lui Dumnezeu. Dumnezeu ne trimite Ingerii săi. De cele mai multe ori, ei sunt cei care vor să intre în contact cu noi şi initiaza contactarea într-un mod brusc şi cu adevărat bulversant. Da !
– Multumesc mult, Annick.
Notă: Sfântul Grigore Palamas sau Grigorie Palama este considerat unul din cei mai mari Parinţi ai creştinismului. Adopatarea unui punct de vedere teologic nu este scopul acestei note si nici al traducerii, însă am să amintesc faptul că temele principale explorate de Grigorie Palama in scrierile sale sunt legate de harul necreat, de cunoasterea directa a lui Dumnezeu si de indumnezeirea omului. Referitor la Dumnezeu şi la energiile sale, Grigorie Palama asusţine : nu există natură (fiinţă) nelucrătoare, care să nu se manifeste în afară prin energii. Numai inexistenţa este nelucrătoare şi neenergetică. Orice persoană care are natură proprie poate fi cunoscută prin manifestările ei. Dumnezeu, fiind necreat, se manifestă prin energii necreate (harul lui Dumnezeu); omul şi întreaga creaţie au energii create, corespunzătoare naturii lor. Energiile – necreate sau create – sunt distincte de persoana care le generează, dar nu sunt diferite sau separate de aceasta. Astfel, ele fac cunoscută persoana, însă esenţa persoanei nu se epuizează în manifestările ei, rămânând întotdeauna dincolo de acestea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s